Masalah Kekurangan Gula telah Bermula

Salam dan selamat sejahtera pada semua…..Bulan Ramadhan bakal tiba, masalah kekurangan gula juga kembali…

Tadi aku pergi shopping barang dapur dan sudah terdapat satu signboard kecil yg tertulis

“3 packet only for 1 customer”….

Ingatkan kat kelantan dan perlis ajer yang kurang gula atau tiada langsung
bekalan gula rupanya kat Ipoh pun dah kekurangan gula huhuhu…

Aku mula2 pegi tgh hari dgn mak cik ako…memang matlamat nak pegi beli gula….Hujung minggu ni ada kenduri sikit…dah dekat bulan ramadhan ni..buat la kenduri sikit…Aku sampai jek terus carik tempat gula…sekali tengok cam dah clear jer gula tu…pusing2 jap kat situ pikir mana nak cari gula..tup-tup…datang le pekerja tempat ako shopping tu ngan stock gula yg baru..

Apalagi, tanpa melengah kan masa ako pegi ler amik gula tu 6 packet…mak cik aku 3 aku 3…tu yg dapat 6 tu…aku ingat aku jer yang tunggu gula..rupenyer ramai gak..hehe..aku pn balik umah dah penat angkat gula..hehe.

pukul 6 ptg pulak,,tetiba pak cik aku tepon pulak, dia suh aku g beli gula tuk die..kat kawasan dier stock gula pun dah abis…Pegi lagi la aku nak beli gula..

Aku gpegi tempat aku beli gula tadi…Aku ingat kan gula yang aku beli tgh hari tadi ada lagi..rupenyer dah clean..huhuhu..elok2 aku sampai jek aku nampak pekerja sedang letak gula baru..aku pun serbu amik 6 packet…aku tgk ramai gak serbu….macam semut serbu gula..hehe..ada satu citer lawak , time aku tgh nak bayar gula tu , ada sorang mak cik nie tanya aku dalam keadaan yg terkejut..”ni gula pasir kan?”…..”mana jumpa gula nier?”….aku pun jawab la “ada dekat tempat gula tu, ramai orang tengah berebut amik gula”…..lepas abis aku cakap jer..mak cik tu berlari mengejar gula ngan anak dier…aku pikir takut gula abis kot…aku ketawa sendirian..ehehe…

lepas bayar aku letak gula tadi kat dalam kete….aku nk g beli lagi 3 paclet gula lagi…sampai2 kat tempat gula tu…aku terkejut sebab tadi packet2 gula tu banyk..ni aku tengok dah tinggal 20 packet kalo x salah au..bukan main cepat aku kater…aku pn terus jer amik 3 packet lagi…nampaknyer masalah kekurangan gula agak teruk la yer…huhu…

sampai sini saje dulu ceriter aku….

wassalam…

2 thoughts on “Masalah Kekurangan Gula telah Bermula

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s